Λέβητες Ξύλου-Πέλλετ | Ξυλολέβητες

Λέβητες για καύση ξύλου και προσθήκη καυστήρα πέλλετ.

Θέλετε να κάψετε ξύλα; Έχουμε τον πιό αποδοτικό τρόπο!

Εκμεταλλευτείτε τη θερμογόνο δύναμη του ξύλου περισσότερο από ποτέ. Επαγωγή την παραγόμενης θερμότητας με έως και 93%Οι ξυλολέβητες Alfa Therm Καριωτάκης βασίζονται στην αρχιτεκτονική του πολύ αποδοτικού λέβηταβιομάζας της εταιρείας. Η υψηλή χωρητικότητα σε νερό, οι μεγάλες επιφάνειες ,οι 5 διαδρομές και το έξτρα τούμπο στην τελευταία διαδρομή οδηγούν σε έναν υψηλής ποιότητας λέβητα.

Η καύση ξύλου είναι ανομοιόμορφη και απροσδιόριστη. Η απόδοση της καύσης ξύλου είναι σχετική και εξαρτάται από την ποιότητα και το μέγεθος των ξύλων. Εμείς κατασκευάσαμε ένα ξυλολέβητα με επαγωγή θερμότητας που φτάνει το 93% της παραγώμενης από την καύση θερμότητας.

Ο σχεδιασμός του ξυλολέβητα δίνει τη δυνατότητα ανάρτησης καυστήρα για αξιοποίηση άλλου καυσίμου όπως τα πέλλετ (ακόμα και πετρέλαιο ή αέριο). Εμείς προτείνουμε τη χρήση του κιτ μετατροπής καυστήρα πέλλετ σε περίπτωση που θέλετε και αυτόματη καύση με την οικονομία του pellet.

Η κατασκευή του χαρακτηρίζεται από τα υψηλά στάνταρ κατασκευής της Alfa Therm Καριωτάκης. Με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στάχτης και σχάρα καύσης ξύλων. Διαθέτει πορτάκι καθαρισμού του σταχτοδοχείου.


"Μετατροπή Ξυλολέβητα σε Λέβητα Ξύλου - Πέλλετ (pellet)"
Μετατροπή λέβητα ξύλου σε λέβητα ξύλου - πέλλετ (pellet)

Το pellet είναι το προϊόν συμπίεσης πριονιδιού που παράγεται κατά την επεξεργασία ξύλου, στεγνού και χωρίς βερνίκια. Η συσσωμάτωση των πριονιδιών οφείλεται στη λιγνίνη που εμπεριέχεται στο ίδιο το ξύλο. Στα μη εγκεκριμμένα pellet χρησιμοποιείται κόλλα ή άλλα συνδετικά. Το pellet είναι οικολογικό αφού πρόκειται για φυσικό ξύλο και όχι μόνο καθώς επαναχρησιμοποιούνται τα υπολείμματα ξύλου που σε μεγάλο βαθμό προκείπτουν από την επεξεργασία ξύλου σε μεγάλες μονάδες ξυλείας. Με τη χρήση πελλετ μειώνονται οι ρύποι στο περιβάλλον και επειδή έχει χαμηλούς ρύπους κατά την καύση και επειδή απαιτεί μικρή δαπάνη ενέργειας για την παραγωγή-τυποποίησή του. Είναι όμως και οικονομικό και συγκριτικά με τα ορυκτά και αέρια καύσιμα ενώ κατατάσσεται σε ένα από τα οικονομικότερα στερεά καύσιμα. Η πολύ αποδοτική του καύση λόγω του μεγάλου λόγου επιφάνειας καύσης προς όγκο αλλά και τα μικρά επίπεδα τέφρας προδίδουν την ποιότητα του συγκεκριμένου καυσίμου.
pellet

Ένα καλής ποιότητας σκληρό & ξηρό ξύλο μπορεί να φτάσει σε θερμιδική αξία τα 4,4 kWh/ kg (ή 3.780 kcal/ kg) με απόδοση καύσης 45 – 50%, το pellet εξασφαλίζει μια θερμιδική αξία 5,3 kWh/ kg (ή 4.560 kcal / kg) με απόδοση καύσης 90%, χωρίς ανάγκη ωρίμανσης & ξήρανσης. Στην πραγματικότητα 1 kg Pellet αποδίδει στην καύση όσο και 2,5 kg ξύλα ! Και σχετικά με την ξυλεία, είναι πολύ πιο πρακτική η αποθήκευση του, καθώς πωλείται σε συσκευασίες των 15 kg, χωρίς απώλεια βάρους στον χώρο αποθήκευσής του, ενώ επιτρέπει και τον αυτοματισμό στη θέρμανση.

Το ξύλο είναι το συνηθισμενο καύσιμο που υπάρχες στη φύση. Γνωστό για την ευκολία εύρεσης και τις διαθέσιμες ποσότητες όπως επίσης και η δυνατότητα να έχει κάποιος το δικό του καύσιμο δωρεάν. Η τιμή του βέβαια λόγω αυξημένης ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει αισθητά. Σημαντικό να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι η ποιότητα και η απόδοση καύσης διαφέρει από το είδος του ξύλου όπως και την περιεχόμενη υγρασία.
Αποφύγετε φρεσκοκομμένα ξύλα! Προσπαθήστε να προμηθεύεστε τα ξύλα της χρονιάς πριν τις πρώτες βροχές και αποθηκεύστε τα σε περιβάλλον προστατευμένο από βροχή και έντονη υγρασία. Η υγρασία στο ξύλο χαμηλώνει αισθητά την ποιότητα και απόδοση καύσης με αποτέλεσμα τη σπατάλη περισσότερου καυσίμου για ίδιο θερμικό αποτέλεσμα αλλά και ελέγχου της καύσης.
Προτιμήστε ξύλα προερχόμενα από κωνοφόρα δένδρα καθώς έχουν μεγαλύτερη θερμική απόδοση αλλά επίσης καλύτερη καύση και λιγότερα υπολείμματα καύσης(στάχτη). Η ελιά επίσης που στη χώρα μας έχουμε σε μεγάλη διαθεσιμότητα δεν έχει μεγάλη θερμική απόδοση αλλά ανασταλτικός παράγοντας είναι η έντονη τέφρα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.
wood, ξύλο, ξυλολέβητας,
Χρησιμοποιήστε ξεραμένα ξύλα, και προτιμήστε τα κωνοφόρα. Η θερμική απόδοσή τους κυμαίνεται γύρω στα 4 kWh/kg (3.480 kcal / kg) με απόδοση καύσης στο 90%. Το μεγάλο μειονέκτημα του ξύλου είναι ότι δεν είναι ελεγχόμενη η καύση του και δε μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη απόδοση καύσης. Οι δύο κυριότεροι λόγοι, το ακανόνιστο και μεγάλο σχετικά μέγεθος που έχουν τα κούτσουρα και το μεγάλο ποσοστό στάχτης(τέφρα) που εμποδίζει την καλή καύση και μειώνει απότομα το ρυθμό καύσης. Το δεύτερο μειονέκτημα είναι η μη αυτόματη τροφοδοσία, κάτι το οποίο απαιτεί συχνή επιθεώρηση, τροφοδοσία και καθαρισμό.
Βέβαια αν διαθέτετε τα δικά σας ξύλα, το πολύ χαμηλό κόστος εξισορροπούν τα δύο του μειονεκτήματα.